September 17, 2012

FILMOVI SA MODNOM TEMATIKOM!

Kako i sam obožavam da čitam ''Preporuka'' postove, odlučih da napravim i ja jedan. Ovoga puta moja preporuka se odnosi na samo jednu temu, a to su modni filmovi. Prepouči ću vam nekoliko filma koji se bave modom, ili modelingom, a meni su omiljeni.

Prvi film koji ću vam preporučiti je ''Factory Girl'', ili kako bi mi preveli ''Važna devojka''. Ovaj film iz 2006 godine, rađen je po biografiji velike zvezde Edie Sedgwick, iz 1960 godine. Edie Sedgwick koju tumači prelepa Sienna Miller, je mlada devojka koja studira umetnost na Kembridžu. Ona se seli za New York, gde upoznaje Pop-Art slikara i filmsog režisera Andy Warhola (Guy Pearce). Zaintrigiriran visokim društvom, on je pita da glumi u jednom od njegovih ''podzemnih'' filmova. Uspeva da za kratko vreme stekne status Super-Zvezde i veoma uspešne manekenke sa međunarodnom pažnjom. Kasnije Edie postaje prostitutka i narkomanka... Kako je tekao njen ljubavni život, njena poslovna karijera i šta se još u međuvremenu desilo, ne bih da vam otkrivan, zato trebate da ga pogledate. 
Nadam se da sam vam bar malo zagolicao maštu i ovim fotografijama...

Još jedan film sa sličnom tematikom ''GIA''(1998). Gia Caragni, koju inače tumači jedna od meni omiljenih glumica Angelina Jolie, autobiografski film iz 1980 godine (20 godina posle Edie Sendgwick). Gia je rodom iz Filadelfije, ali se zbog manekenstva seli u New York, gde privlači pažnju moćnog agenta Wilhelmina Cooper-a, koga tumači Fave Dunaway. Njen stav i lepota pomoći će joj brzo da bude na čelu modne industrije. Ali, njena potpuna usamljenost nakon smrti Wilhelmina, dovodi je do toga da počinje da uzima kokain. Ona ulazi u vezu sa Lidnom (Elizabeth Mitchell), koja je make -up umetnik. Linda pokušava da je odvrati Giu od droge, ali ona ipak bira drogu. Nakon neuspešnih pomirenja sa lindom i majkom (Mercedes Ruehl) dovodi Giu do upotrebe heroina. Ona saznaje da je zaražena HIV virusom, zbog upotrebe zaražene igle. Gia umire od komplikacije side. Ona umire 1986 godine u svojoj 26 godini...
Šta se u međuvremu desilo, na kojim prestižnim naslovnicama je bila Gia, šta je još radila, kako je tekla njena ljubav... Ostaljam vam da pogledate film!

Sledeći film koji  ću vam predstaviti pretpostavljam da je većina vas odgledala. To je film ''The Devil Wears Prada'', što bi u našem prevodu značilo ''Đavo nosi Pradu''. Ovo je priča o devojci Endi Saks, koju tumači Anne Hathaway, koja je inače meni omiljena glumica, jer u svakom njenom filmu uživam... Endi, posle završene žurnalistike, dobija posao u najuglednijem modnom časopisu čija je modna urednicia više nego zloglasna Miranda Pristli (Meryl Streep). Magazin Pista u kome Endi radi se bavi najnovijim modnim trendovima. Međutim kako Endi ne zna ništa o modi, veoma joj je teško da se održi tu i često je predmet ismevanja svojih kolega. Interesantno je da su mnogi dizajneri dozvolili da se njihova odeća pojavi u filmu, ali niko nije pristao da se pojavi u njemu. Ne bih da vam otkrivam dalje detalje. Na vama ostaje da ga odgledate, ako niste, i da vidite kako je Endi uspela da se snađe i na koje je sve prepreke nailazila. 
 Još jedan film koji koji ću vam preporučiti ovog puta biće film o životu Coco Shanel, koji se zove ''Coco before Chanel''. Ovo nje film o životu kreatorke i preporučujem ga svima! Tako da ne bih neka dodatna objašnjenja o njemu. Uživaćete sigurno...

Ovo je prvi ''Preporuka'' post. Nadam se da će vam e svideti. Jedva čekam da čujem vaše komentare! KOji je film koji se bavi modom vama omiljen?
Očekujte uskoro i drugi deo meni omiljenih modnih filmova.
Do sledećeg...S. 

10 comments:

  1. Anonymous9/17/2012

    The Devil Wears Prada uvek! Strava film! Ostale nisam gledala ali evo vec googlam :-)

    P.S. Pratim te,svrati i ti do mene: peculiarchick.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Definitivno Coco before Chanel :)

    ReplyDelete
  3. Factory girl mi je omiljeni!
    Ovaj poslednji nisam odgledala. ;)

    ReplyDelete
  4. Za ekscentrike i neorokokoiste predlažem film Marie Antoinette(2006) by Sofia Kopola, koja je za ovu priliku angažovala španskog dizajnera Manolo Blahnik-a da kreira preko sto modela cipela....

    http://www.embelezzia.com/complementos/manolo-blahnik-y-sus-exquisitos-zapatos-de-lujo-iii-maria-antonieta-de-coppola

    http://img.embelezzia.com/galleries/maria-antonieta/normal_Marie%20Antoinette%20shoes,%20The%20Fashion%20Blog.jpg

    ReplyDelete
  5. Obozavam Factory girl:)

    ReplyDelete
  6. Slazem se sa Julijom iznad, film o Mariji Antoaneti, koju glumi Kirsten Danst, obavezno pogledati, kostimi su predivni! Sto se navedenih tice, Factory Girl mnogo volim! Samo moram da zamerim i ispravim, underground ne znaci podzemno u ovom kontekstu. Radi se o nezavisnim filmovima u privatnoj ili maloj produkciji. Ti filmovi se izdvajaju od mejnstrim filmova po zanru, temi i naravno, budzetu. Maturirala sam na temu zivota i dela Endija Vorhola, pa sam jako upucena :)
    www.moiminnie.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno za ispravku :)
      Prihvatam svaku vrstu kritike!

      Delete
  7. Obozavam *djavo nosi pradu* :)

    RUNWAY HIGHWAY

    xoxo

    ReplyDelete
  8. Anonymous9/18/2012

    factory girl da svakako :) đavo nosi pradu, ne, nikako. izuzetno isprazan film, i da nema meril strip (koja bi i najveću glupost od filma oživela) ne bi bio ni za šta. čak i odevne kombinacije padaju u zasenak sa glupim dijalozima i radnjom.

    ReplyDelete