April 29, 2013

#WM | Roksanda Ilinčić

Svojevremeno, dok sam još uvek pisao za modni online portal o kome imam isključivo reči hvale, wannabe magazin. Napisao sam tekst o jednom svetkoj, a našoj kreatorki. U pitanju je, kao što ste u naslovu imali prilike da vidite, Roksanda Ilinčić. Tekst sam napisao za Wannabe magazin, o kome, opet ponavljam imam samo reči hvale i jako sam zahvalan svim tim ljudima koji su me naučili mnogo čemu. Novim tehnikama pisanja, upotrebljavanju novih reči... Ali, o tome mogu do sutra, sada ide tekst o Roksandi, upravo taj iz WM-a.
Kreatorku Roksandu Ilinčić možemo najlakše opisati rečenicom – Srpkinja koja osvaja svet! Ona to zaista jeste. Rođena je 1977. godine u Beogradu. Jedna od retkih koja je uspela da ostvari ono o čemu njene kolege sanjaju. Roksanda je uporedo studirala Fakultet primenjenih umetnosti i arhitekturu, nakon čega upisuje Central St. Martins koledž. Otišla je kada je u Srbiji zavladalo teško vreme, krajem devedesetih. Jednom prilikom o svom studiranju i životu u Srbiji je izjavila: “Tokom ratnih devedesetih imala sam traumatična iskustva, pošto nije bilo grejanja, na fakultet sam išla sa flašom tople vode kako bih se ugrejala dok sedim i slušam predavanja. Umesto hrane, birala sam modne magazine, a preko njih sam i saznala za fakultet ‘Central Saint Martins’, koji sam kasnije i upisala.”
Dok je studirala, takođe se bavila modelingom, volela je to, i to joj je kasnije dosta pomoglo u poslu. 2002. godine je počela da kreira odeću i to pod imenom Roksanda Ilinčić! Njen potpis odisao je inovacijom i modnim senzibilitetom, koji je publici predstavljen 2005. godine, kao deo programa nastalog pod pokroviteljstvom kampanje Topshop – New Generation. Tada je bila najbolja. Prikazala je divnu kolekciju inspirisanu pedesetim, i to se osećalo u svakom detalju, rukavima, rozetama… Unikatnost njene prve kolekcije pojačala je činjenica da su sve haljine ručno šivene i to ni manje ni više nego u Beogradu! Svi su bili oduševljeni. Od modnih kritičara do svih modnih magazina, što je mnogo značilo za dalji nastavak Roksandine karijere. Prvu samostalnu modnu kolekciju za proleće-leto 2006. u kojoj je bilo trinaest haljina, prikazala je u intimnoj atmosferi restorana “Bibendum”. Ta ista kolekcija je kasnije prikazana i na Londonskoj nedelji mode, iste godine. 
 Ona je danas jedna od najuticajnih žena u svetu mode – lepa, elegantna, prefinjena, sofisticirana, ona pravi odeću u kojoj svaka žena izgleda kao da je najlepša na svetu. Najveći autoritet na modnoj sceni dobila je prošle godine kada je Mišel Obama u Vašingtonu dočekala predsednika Kine u njenoj kreaciji. Danas možemo videti i Lady Gaga, Kate Middleton, Gwyneth Paltrow,Christina Ricci, Cate Blanchett, Björk…
 Danas ova kreatorka svoje stvari prodaje u 36 zemalja, radi na liniji tašni, kupaćih kostima, a u planu su i cipele. Kao malu mama je vodila stalno u pozorište i na baletske predstave i tu je imala prilike da se zaljubi u kostime. Znala je već tada da će biti modni dizajner. Ova kreatorka živi u severnom Londonu sa suprugom Filom Buenom de Meskitaom (Phil Bueno de Mesquitao). U braku su jedanaest godina i zanimljivo je to da su se upoznali one godine kada se ona doselila u britansku prestonicu. Imaju ćerku Efimiju. Strastveni je kolekcionar stvari sa YSL potpisom. Kada je pitate kako definiše stil, ona odgovara rečenicom: “Možete biti nestilizovano stilizovani, što je vrhunski stil.”

Da li vam se dopada tekst?
Do sledećeg posta,
veliki poljubac,
S.

1 comment:

  1. prekrasni se!


    modataemojastrast.blogspot.com

    ReplyDelete