April 3, 2015

MODNA ISTORIJA | CHRISTIAN DIOR


Moda nije sve ono što vidimo na nedeljama mode, na ulicama i visokoj modi.Nije ni crno - belo, ali je nepojmljiva i ponekad čarobna, kao sumrak. Christian Dior je savršen primer toga. On je stavio na akcenat ženstenost, u svojim prelepim silueatama sa cvetnim, vodenim ili čak planinskim motivima.
Njegovi radovi pokazuju da je moda realan vid umetnosti, koji zahteva posvećenost i malo sanjarenja, naravno

U nastavku možete videti istoriju dizajnera koji je zaslužan za to kako se žene danas oblače. 

1905 Godina rođena poznatog dizajnera, u mestu Granville na obali Francuske. Inspirativna priroda je uvek bila mesto za inspiraciju poznatog dizajnera. 

1910 Pet godina kasnije, porodica se preselila u Pariz, gde je Dior počeo prodavajući svoje skice na ulici. Kada je malo odrastao, Diorov otac je kupio umetničku galeriju u Parizu, gde je prodavao rukotvorine od nekoliko umetnika, uključujući i Pabla Pikasa. Kao što vidite moda se ipak može uzeti za ozbiljno, jer pravi dizajneri su uvek bili okruženi umetnošću. Posebno pioniri iz 19. veka. 

1929 Galerija je morala da se zatvori, ali Dior počinje da radi sa dizejnerom Robert Piguetom

1942 Christian Dior počinje sa radi sa Pierre Balmainom i Lucien Langom. I sve to za vreme rata, tako da su francuski ateljei, uključujući i Ninu Ricci, krenuli da kreiraju odeću za žene nacističkičkih oficira, kako bi sačuvali modnu industriju, najviše iz ekonomskih razloga. 

1946 16. decembra 1946 godine osnovana je kuća Christian Diora. 

Christian Dior, 1947
1947 Ovo je bila presudna godina za Christian Diora, jer je on tada lansirao svoju prvu kolekciju, koja je bila prikazana u salonima koji su bili od cveća.
Tadašnja urednica Cosmopolitana, Carmel Snow, bila je oduševljena njegovim radom i na sve to rekla ''Ovo je prilično revolucionarno, dragi Kristijane! Vaše haljine imaju potpuno novu dimenziju''.
Francuski model Sophia Malgat
Dior je stvarno uveo revoluciju u modi, čime se otklanjaju sva ograničenja. On je poželeo da u modu uvede umetnost zavođenja garderobom, čime je uspeo. On je takođe voleo da posmatra žene; da bi zamislio kako bi njegova haljina izgledala u modnim magazinima. 

1949 Do tada, on je bio prvi dizajner koji je dobio licencu za proizvodnju svog dizajna - od odeće, do nakita i parfema. 


1950 Christian Dior sa svojih šest modela, nakon modne parade u Savoy hotelu u Londonu. 

1955 Yves Saint Laurent (YSL) postaje njegov asistent.
1957, salon u Parizu, prepravka haljine
1957 Christian Dior umire posle teškog srčanog udara. Yves Saint Laurent postaje  kreativni  direktor modne kuće Dior, sve do vojne službe koju je morao da služi, kada je napustio. Njega je zamenio Marc Bottan

1997 Godina kada dolazimo do još jedne blage modne revolucije, kada John Galliano postaje naslednik modne kuće. Uz mešavinu romantizma, feminizma i modernizma, Galliano se pokazao kao pravi izbor ove modne kuće. I to je zaista bilo tako, sve do 2011. kada je dobio otkaz zbog vređanja. Bez obzira na sve, Galliano je ostavio ogroman trag modnoj kući Dior, onakav kakav verovatno nijedan dizajner neće moći, jer njegovo drugo ime je revolucija!
Prva kolekcija John Galliana za modnu kuću Dior
2012 Na mesto kreativnog direktora dolazi Raf Simons, kada je u pitanju ženska modna linija. Kombinuje svoj stil sa epskim stilom modne kuće Dior, uključujući njegovu veliku ljubav prema baštama i cveću.
Letitia Casta u Dioru, na Kanskom Festivalu
Modne činjenice:

- Christian Dior je u isto vreme bio i neurotičan i veliki sanjalac. Imao je ritual da svakom modelu pre početka revije pokloni po jedan cvet. 

- Takođe pre svakog showa, imao je običaj da ide kod tarota, da mu predvidi kako će se stvari odvijati. 

- Dior su od početka volele poznate ličnosti, Marlène Dietrich, Grace Kelly i Jean Seberg su samo neke od ličnosti koje su obožavale njegove modele. 


2 comments:

  1. Odlično je sve, našao si ono što treba si tražio ili bar ja tako mislim :)

    ReplyDelete
  2. Anonymous4/07/2015

    Početak i kraj mode, Dior. DIvan omaž!
    http://kenguristyle.com/

    ReplyDelete